Afgelopen zaterdag was de Koekendorper honing weer te koop in de Boerderijwinkel. De verkoop van de potjes honing ging hard. Natuurlijk zijn er nog wat potjes te koop, maar wacht niet te lang want ook nu geldt: op = op.
Imker Mieke van de Griendt krijgt veel vragen over het kristalliseren van honing. Bijna alle honing kristalliseert. De ene soort binnen een paar weken, de andere pas naar een paar maanden. Kristalliseren is een goed teken, want dat betekent dat de honing koud geslingerd is, dus niet verhit is tijdens het proces. Wie gekristalliseerde honing niet lekker vindt, kan altijd de honing weer vloeibaar maken door het potje au bain-marie te verwarmen. Let wel op dat de watertemperatuur niet hoger wordt dan 40 graden. Boven de 40 graden verdwijnen er veel goede stoffen uit de honing. Daarom is het ook beter, als je onze honing in de thee wil gebruiken, om de thee eerst wat af te laten koelen. Het beste is en blijft om gewoon dagelijks een theelepel honing te nemen, op je brood te smeren of lekker door de yoghurt te roeren.